despre ciudații care citesc

„ Tu ești din ăla care citește? 
„ Cu ce te ajută cititul? 
„ Pe bune, chiar citești? 
„ De ce citești? 


   Acestea de mai sus sunt câteva întrebări frecvente pentru oamenii care citesc, care se pierd în universuri ficționale și care refuză să trăiască uneori în realitate. Nu dese sunt momentele în care mi-e dat să aud judecata celor din jur la adresa noastră - mă includ în categoria cititorilor - și mulți care citesc refuză vehement să recunoască în fața altora că ei chiar citesc, de frică să nu fie judecați sau criticați pentru gusturile lor. Se simt rușinați de faptul că preferă să dea banii pe cărți în detrimentul alcoolului sau al țigărilor. Acestor persoane le pot adresa o singură întrebare: DE CE?    

   Dacă stăm să analizăm cine e cu adevărat în câștig de cauză, noi suntem ăia. Peste câțiva ani noi o să ne aflăm în posesia unui vocabular vast, a unor traume emoționale cauzate de niște personaje fictive, adesea ucise de autorii care țin așa mult la noi - e în regulă, o să mergem împreună la terapia de grup-, a unui nivel de superioritate datorat faptului că la o vârstă neînaintată am trecut deja prin atâtea experiențe, a unui mod de gândire mult mai analitic - Ce ar face personajul meu preferat în situația de față? - și a multor alte lucruri care ne vor face să privim viața prin pluriperspectivism.   


   Ar trebui să îi compătimim pe oamenii care nu citesc. Ei ratează ceea ce noi considerăm paradis, afrodisiac, drog și orice altă denumire găsim noi, ciudații care citesc. „ Tocilarii  pe care-i vezi prin librării și biblioteci, care preferă să stea în casă să citească, care se afundă cu orele în lectură, care poate nu îndrăznesc să comenteze când cineva îi atacă psihic? Cel mai probabil vor fi șefii celor care îi iau în batjocură și o să vedem atunci care din noi e în câștig de cauză. Chiar am putea cuceri lumea dacă ne-am pune mințile la un loc.   

   Așa că, mesajul pentru bookworms este: Nu vă fie frică pentru ceea ce sunteți, pentru că citiți, pentru că nu vă limitați la strictele lecturi și lucruri învățate la școală. 

   Fiți mereu mai mult, cea mai bună versiune a voastră.  Fiți persoana despre care autorii ar fi inspirați să-și scrie operele pe care le citiți cu atâta drag.





Comentarii

Postări populare